«Κανένα σχέδιο για τον τουρισμό» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του οικονομικού περιοδικού Wirtschaftswoche. Πολλές οι αναφορές και στην απεργία της ΠΝΟ και τα προβλήματα που προκαλεί
Ενώ η Ελλάδα έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για να προσελκύσει όλο το χρόνο τουρίστες, η κακή διαχείριση, η διαφθορά και η απουσία δραστηριοποίησης της πολιτικής οδηγούν σε παράλυση τη χώρα και αυξάνουν τα προβλήματά της, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.
Ως φωτεινή εξαίρεση αναφέρεται η τουριστική επιχείρηση Costa Navarino στη Μεσσηνία που λειτουργεί υποδειγματικά ενώ αναδεικνύονται οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ιδρυτής της για να υλοποιήσει το σχέδιο του.
Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται
ότι μολονότι ο τουρισμός συνιστά το 15% του ελληνικού ΑΕΠ και φέρνει επειγόντως απαραίτητα έσοδα στη χώρα, η πολιτική δεν έχει ενδιαφερθεί για αυτόν όσον πρέπει. Σε αντίθεση με την Τουρκία, που ανέπτυξε ένα τέλειο σχέδιο για τον τουρισμό και οικοδόμησε υψηλής ποιότητας ξενοδοχεία στις ακτές, στην Ελλάδα ο κλάδος εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, υπογραμμίζεται. Η ελληνικός κρατικός οργανισμός Τουρισμού, ΕΟΤ, προκάλεσε σύγχυση στους δυνητικούς επισκέπτες της Ελλάδας, προβάλλοντας την χώρα μια ως Hellas και μια ως Griechenland. Γερμανοί μάνατζερ του τουρισμού εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για την υποδομή της χώρας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το αεροδρόμιο στην Κρήτη που έχει μικρή αίθουσα παραλαβής αποσκευών και οι επιβάτες περιμένουν με τις ώρες τη βαλίτσα τους.
Στα συμπεράσματα του ρεπορτάζ σημειώνεται πως μολονότι το κλίμα στην Ελλάδα είναι πιο ελκυστικό από ότι στη Μαγιόρκα, η τουριστική σαιζόν στη Ελλάδα διαρκεί μόνο 6 μήνες. Στο Μπελέκ της Τουρκίας τα 15 γήπεδα του γκολφ φροντίζουν να είναι κατειλημμένα τα ξενοδοχεία και τον χειμώνα. 25 χιλιάδες ποδοσφαιριστές από όλα τα πρωταθλήματα κάνουν κάθε χρόνο την προετοιμασία τους εκεί. Την αγορά αυτή η Ελλάδα την έχασε, υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ
networkedblogs