Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας βιώνουμε περιόδους που η διάθεση μας είναι κάπως “πεσμένη”. Κάποιοι θα αναφέρουν απογοήτευση, θλίψη ή απελπισία που συνοδεύονται από συχνά κλάματα, δυσκολία συγκέντρωσης, σωματικές ενοχλήσεις, απώλεια του ενδιαφέροντος για παλιές και νέες δραστηριότητες, αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, αίσθημα κόπωσης, απόσυρση από τους άλλους ανθρώπους και δυσκολία στη λήψη αποφάσεων.
Aπό την ψυχολόγο, Αγγελική Βλασοπούλου
Ποιος γίνεται “καταθλιπτικός” και ποιες είναι οι αιτίες της κατάθλιψης; Η κατάθλιψη δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε ανθρώπους που είναι «τρελοί» ή «περίεργοι». Είναι μια από τις πιο κοινές συναισθηματικές δυσκολίες που θα εμφανιστεί (ως μείζων κατάθλιψη) στο 25% των γυναικών και στο 12% των ανδρών, κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Όσον αφορά τις αιτίες, δεν μπορούμε να αποδώσουμε μόνο μια. Η κατάθλιψη είναι το αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραγόντων: κληρονομική προδιάθεση, χημεία του εγκεφάλου, συγκρούσεις σε διαπροσωπικές σχέσεις και απώλειες, μείωση θετικών και ευχάριστων εμπειριών, δυσπροσαρμοστικός τρόπος σκέψης.
Πότε καταλαβαίνουμε ότι κάποιος χρειάζεται βοήθεια για να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω; Αν το άτομο αναφέρει δυσκολία στο να ανταπεξέλθει σε βασικές καθημερινές υποχρεώσεις, όπως φροντίδα παιδιών και προσέλευση στη δουλειά, καθώς και αδυναμία φροντίδας εαυτού, τότε ένας ειδικός χρειάζεται να παρέμβει, ο οποίος και θα προβεί και στην κατάλληλη κλινική εκτίμηση. Αυτό που επισπεύδει ακόμα περισσότερο μια τέτοια διαδικασία, και είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή των καταθλιπτικών διαταραχών, είναι οι σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας.
Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr