διαφιμηση

hotel sintrivanis..... mantas..... ads..... ads..... ads..... ads

keimeno

Στείλτε στο skotinaola@gmail.com τα σχόλια σας … της φωτογραφίες σας… την άποψη σας … και ότι άλλο εσείς θέλετε να αναρτήσουμε…

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

ΕΚΔΗΜΙΑ ΜΟΝΑΧΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΡΑΨΑΝΗ






Εξεδήμησε προς Κύριον την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016 η πολιά μοναχή της Ιεράς Μονής Γλυκοφιλούσης Ραψάνης, Γερόντισσα ΣΥΓΚΛΗΤΙΚΗ. Η μακαριστή μοναχή υπήρξε υπόδειγμα εναρέτου και ευλογημένης μοναχής που έζησε μέχρι το βαθύ γήρας της.

Η αδελφή Συγκλητική μαζί με την κατά σάρκαν αδελφή της Εφραιμία, μοναχή, είχαν πνευματικό οδηγό τον γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή και Σπηλιώτη στο ΄Αγιον ΄Ορος, δι αλληλογραφίας. Σχημάτισαν την πρώτη γυναικεία αδελφότητα στην Πορταριά Μαγνησίας, υπό την πνευματική σκέπη του Γέροντα Εφραίμ Φιλοθέου, που τις ανέλαβε μετά την κοίμηση του γέροντα Ιωσήφ.






Αγωνίστηκαν στις μοναχικές αρετές, η μια ξεχώριζε για την υπακοή και η άλλη για την προσευχή.
Η μακαριστή μοναχή Συγκλητική υπήρξε υπόδειγμα εναρέτου και ευλογημένης μοναχής που έζησε μέχρι το βαθύ γήρας της, καλλιεργώντας τις μοναχικές αρετές και αγαπώντας όλη ψυχή και διάνοια τον Θεό και τον άνθρωπο.
Η εξόδιος ακολουθία εψάλη τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016, στις 10 το πρωί έως τις 12.30 στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Γλυκοφιλούσης Ραψάνης.
Πλήθος κόσμου παρέστη, παρά το χιόνι που έπεφτε.
Της εξοδίου ακολουθίας προεξήρχε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης πατήρ Δαμασκηνός Ζαφειρίου ,συμπαραστούμενος από τον Πνευματικό της Μονής , Γέροντα Θεοφάνη ,προηγούμενο Ιεράς Μονης Φιλοθέου Αγίου ΄Ορους και Ιερομονάχους από Κατερίνη και Θεσσαλονίκη.
΄Εψαλε καλλίφωνος χορός μοναζουσών της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών (οι τρεις από τις μοναχές που έψαλαν είναι κατά σάρκαν αδελφές και η τέταρτη δεν ήρθε, παρένεινε στην Ιερά Μονή).
Παρέστησαν ακόμη η Μοναχη Μεθοδία, Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ναούσης και η μοναχή Σιλουανή από την Ιερά Μονή Αγίας ΄Αννης ΠΙΕΡΙΑΣ.




Το 1997 σε μια υπερόχου φυσικού κάλλους περιοχής της Ραψάνης Λάρισας, ιδρύθηκε η γυναικεία Ιερά Μονή (επίσημα Ιερό Ησυχαστήριο) της Παναγίας Γλυκοφιλούσης, ύστερα από προτροπή του Αγιορείτου γέροντος Εφραίμ. Ο γέροντας Εφαίμ, πρώην Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου του Αγίου ΄Ορους, έχει δημιουργήσει περίπου 20 μοναστήρια στην Αμερική και έχει την πνευματική πατρότητα οκτώ γυναικείων μοναστηριών στην Ελλάδα.
΄Ενα από αυτά είναι και το μοναστήρι της Παναγίας Γλυκοφιλούσης στη Ραψάνη που σήμερα αριθμεί 4 μοναχές.




Το 1997 η μακαριστή γερόντισα Εφραιμία (κοιμήθηκε το Μάρτιο 2013) και η νυν Ηγουμένη μοναχή Μαρία, ήρθαν με συμβουλή του γέροντα Εφραίμ στη Ραψάνη από την Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας Πορταριάς Πηλίου. ΄Ενας από τους λόγους της εγκατάστασης αυτής ήταν ότι από το μέρος αυτό στη Ραψάνη πέρασε και δίδαξε για αρκετό διάστημα στην Τουρκοκρατία ο επίσης μοναχός της Μονής Φιλοθέου του Αγίου ΄Ορους και εθνομάρτυρας ΄Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός .
Το μοναστήρι είναι εξόχως φιλόξενο και περιποιημένο . Ξεχωρίζει το κύριο οικοδόμημα , όπου στεγάζονται το Καθολικό (Ναός) της μονής, που τιμάται στην Αγία Ταβιθά, καθώς και τα κελιά με το αρχονταρίκι. Ο επισκέπτης - προσκυνητής μπορεί να προσκυνήσει δύο Ιερές εικόνες της Παναγίας, την Γοργοϋπηκόου και την Γλυκοφιλούσα.





Τα τελευταία χρόνια χτίζεται στον περιβάλλοντα χώρο το νέο Καθολικό της μονής και πρόσφατα ,στις 15 - 11 - 2014, έγιναν τα εγκαίνια του νέου υπόγειου ναού, που τιμάται στον ΄Αγιο Παντελεήμονα (εδώ εψάλη η εξόδιος ακολουθία της μοναχής Συγκλητικής), από τον ΄Αξιο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. ΙΓΝΑΤΙΟ. Το μοναστήρι είναι πνεύμονας και πνευματικό καταφύγιο της τοπικής εκκλησίας. Πανηγυρίζει τον Δεκαπενταύγουστο. Το μοναστήρι της Παναγίας Γλυκοφιλούσης βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή στο μέσο του δρόμου μεταξύ της Εθνικής οδού και της Ραψάνης. Η μονή είναι επισκέψιμη ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία. Τηλέφωνο 24950 61010.

Γιώργος Γιαννουλόπουλος.