Το να νομίζεις ότι η Κωνσταντινούπολη είναι μακριά και σε εμάς «δεν γίνονται αυτά» καταρχήν κάνεις ΠΟΛΥ μεγάλο λάθος. Πολύ φοβάμαι μάλιστα ότι τώρα που θα αρχίσουν οι επαναπροωθήσεις – απελάσεις, τα μπαμ κυρίως στην πρωτεύουσα ίσως τελικά δεν θα είναι και τόσο μακριά.
Αν την γλιτώσαμε μέχρι τώρα ευθύνεται όχι και τόσο η αριστερίζουσα τακτική στο μεταναστευτικό, αλλά ο ίδιος ο Έλληνας και η αδιαφορία του. Όσο αυτή η αδιαφορία μικραίνει, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα επιθέσεων και η έκρηξη βόμβας ίσως να μην είναι πια τόσο μακριά όσο νομίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετές βομβιστικές επιθέσεις και είτε από καλό σχεδιασμό, είτε από τύχη τα θύματα δεν ήταν πολίτες (συνήθως αστυνομικοί ήταν), οπότε οφείλουμε να γνωρίζουμε έστω τα βασικά, τα οποία σας παραθέτω προς μελέτη:
1. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης:
1.1 Πέσε κάτω. Απλό αλλά το σημαντικότερο. Πέσε κάτω και μείνε κάτω για 30 δεύτερα. Αν το ωστικό κύμα δεν σε χτυπήσει στα πρώτα 10 δεύτερα τότε την γλίτωσες. Μένεις άλλα 20 δεύτερα για να σιγουρευτείς ότι δεν είναι κύμα επιθέσεων.
1.2 Το σημαντικότερο :Μείνετε ήρεμοι. Σε μια επίθεση να ξέρετε ότι είστε ουσιαστικά μόνοι σας. Αν έχετε μαζί σας και άτομο που χρήζει προστασίας (γέρους, παιδιά κλπ), τότε βγάλτε από το κάδρο τον εαυτό σας, εστιάστε το πρόσωπο που σας χρειάζεται και αποφύγετε τον πανικό. Δύσκολο μεν, εφικτό δε.
1.3 Μόλις ακουστεί το μπαμ, τα μάτια οφείλουν να σκανάρουν τον χώρο. Προσωπικά στους χώρους που επισκέπτομαι ή διέρχομαι πάντα σκανάρω την περιοχή. Κολώνες, καθίσματα στηριγμένα στο δάπεδο ή στον τοίχο, γωνίες, φυσικά εμπόδια, αγάλματα, αποτελούν πρώτη τάξεως σημεία κάλυψης. Μείνετε μακριά από γυαλί ή εξαρτήματα, όπως τα παράθυρα, καθρέφτες, ντουλάπια και ηλεκτρικές συσκευές.
1.4. Τώρα που είστε κάτω ΜΗΝ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΣΑΣ. Δεν βυθίζετε το πλοίο. Βόμβα είναι και η βόμβα έχει ωστικό κύμα. ΑΝ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙΤΕ. Το ωστικό κύμα χτυπά τον γεμάτο πνεύμονα και τον συνθλίβει. Στο Πακιστάν σε έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι το 55% των θανάτων σε απόσταση άνω των 10μέτρων πέθανε γιατί κρατούσε την αναπνοή του. Οπότε να θυμάστε ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΦΤΕΣ ΑΝΑΣΕΣ είναι το μυστικό για να εξισορροπούμε την πίεση στο εσωτερικό του πνεύμονα μας.
1.5 Καλύψτε το στόμα και τα μάτια με οποιοδήποτε πανί, μπουφάν, μπλούζα. Ύφασμα να είναι και ότι να΄ναι (μόνο να μην είναι ακρυλικό γιατί κινδυνεύετΕ να λιώσει και να σας δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα).
1.6 Αφού είσαι ήδη κάτω βάλε πάνω από το κεφάλι οτιδήποτε κρατάς (τσάντα, λαπτοπ, βιβλίο, μπουφάν) και φρόντισε να είσαι σε θέση που δεν καταλαμβάνει χώρο. Όσο περίεργο και αν σου ακούγετε πρέπει να κάτσεις στο πλάι, γιατί έτσι το σώμα θα δεχθεί το ωστικό κύμα και τα θραύσματα μόνο στο 1/3 της ποσότητας που θα δεχθεί αν είναι οριζόντια στο δάπεδο.
1.7 Αφού περάσουν τα 30 δεύτερα από το μπαμ, κατευθυνθείτε αρχικά μακριά από το θόρυβο. Ξέρω ότι ψοφάτε να μάθετε τι έγινε, αλλά η πιθανότητα σειράς εκρήξεων (σιδηρόδρομος επιθέσεων) είναι πολύ πιθανός. Στο 65% των βομβιστικών επιθέσεων υπήρχε back up plan που χρησιμοποιήθηκε για να προκληθούν ακόμα μεγαλύτερες απώλειες.
2. Μετά την έκρηξη:
2.1 Ακολουθήστε τις εντολές της αστυνομίας ή την ασφάλεια (security). Αν μια εκκένωση διατάσσεται, εγκαταλείψετε το κτίριο, το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δίνουν. Προτιμήστε να στέκεστε κοντά στον τοίχο και όχι στο κέντρο. Καλό είναι να αποφύγετε το τρέξιμο. Σταθείτε στα δεξιά του τοίχου. Αυτοί που βιάζονται συνήθως τρέχουν στην αριστερή μεριά. Θυμηθείτε ότι το 30% των θυμάτων ΠΟΔΟΠΑΤΗΘΗΚΑΝ κατά την έξοδο.
2.2 Μην ξεχνάτε τα άτομα με ειδικές ανάγκες που μπορεί να χρειάζονται τη βοήθειά σας για την έξοδο.
2.3 Μην μετακινείτε σοβαρά τραυματίες, εκτός αν είναι σε προφανές, άμεσο κίνδυνο, όπως μια κατάρρευση κτιρίου ή πυρκαγιά.
2.4 Κάθε σωλήνας που βλέπετε είναι μια πιθανή εστία ανάφλεξης. Άρα τους αποφεύγετε.
2.5 Το ασανσέρ (ανελκυστήρας) είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ. Το ίδιο ισχύει και για τον τεμπέλη (κυλιόμενες).
2.6 Εγκαταλείψετε το κτίριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μην σταματήσετε να ανακτήσετε προσωπικά αντικείμενα ή να κάνετε τηλεφωνικές κλήσεις.
2.7 Θυμηθείτε οτιδήποτε μπορεί να σας έρθει στο κεφάλι. Οπότε βλέπε τα πάντα, τα παρατηρείτε και διέρχεστε μόνον όταν είστε 100% σίγουροι ότι δεν θα πέσει πάνω σας.
3. Σε περίπτωση εγκλωβισμού :
3.1 Αν έχετε εγκλωβισθεί να θυμάστε ότι φωνάζοντας δεν κερδίζετε τίποτα. Μόνο να αναπνέετε πολύ σκόνη. Βρείτε οποιοδήποτε θραύσμα και αρχίστε να το χτυπάτε όπου βρείτε. Οι σωληνώσεις μεταφέρουν τον ήχο μέχρι και 2 χλμ μακριά…
3.2 Δεν κουνιόμαστε αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Κρατάμε όλη την ενέργεια μας. Συνήθως τα διασωστικά συνεργεία δεν χρειάζονται πάνω από 1-2 ώρες για να σκανάρουν μια περιοχή και να σας εντοπίσουν.
4. Φθάσετε στην έξοδο… Τώρα;
4.1 Έχουμε πάντα υπόψη ότι μπορεί οι επιθέσεις να είναι οργανωμένες. Οπότε δεν εφησυχάζουμε. Αναφέρουμε οτιδήποτε – ακόμα και απλό να είναι – στο προσωπικό του ΕΚΑΒ. Ένα πρήξιμο, ένα μελάνιασμα μπορεί να κρύβει εσωτερική αιμορραγία ή σοβαρή μόλυνση.
4.2 Μην χρησιμοποιείτε σπίρτα ή αναπτήρες. Οι σπινθήρες μπορεί να προκαλέσουν εκρήξεις .
4.3 Το ξέρω ότι θέλεις να μιλήσεις με τη μαμά σου, αλλά εσύ τώρα σώθηκες. Άλλοι μέσα στα συντρίμμια μπορεί να κινδυνεύουν. Οπότε δεν επιβαρύνουμε τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
4.4 Δεν επιβαρύνουμε διασώστες, πυροσβέστες και αστυνομικούς. Είμαστε καλά και αυτοί πρέπει να τρέξουν γι΄αυτούς που έχουν πραγματικό πρόβλημα.
4.5 Αν έχουμε μικροτραυματισμό και μπορούμε να κινηθούμε μόνοι μας ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ να πάμε στο κοντινότερο νοσοκομείο. Εκεί θα σπεύσει το ΕΚΑΒ να μεταφέρει τους σοβαρά ασθενείς. Θα ταλαιπωρηθούμε και θα ταλαιπωρήσουμε κόσμο χωρίς ουσιαστικό λόγο. Ένα απλό γδάρσιμο μας το φροντίζει ακόμα και ο φαρμακοποιός.
4.6 ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς… Ευνόητο είναι νομίζω…
Oι πληροφορίες έχουν αντληθεί από έντυπα που διανέμονται στο Ισραήλ και από εγχειρίδιο των πεζοναυτών των ΗΠΑ που υπηρετούν στο Πακιστάν.
Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός
[πηγή]