διαφιμηση

hotel sintrivanis..... mantas..... ads..... ads..... ads..... ads

keimeno

Στείλτε στο skotinaola@gmail.com τα σχόλια σας … της φωτογραφίες σας… την άποψη σας … και ότι άλλο εσείς θέλετε να αναρτήσουμε…

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Το δράμα της Ειδομένης σε μια φωτογραφία





Συγκίνηση, θλίψη αλλά και οργή για την εικόνα του νεογέννητου στον λασπότοπο - Πρόσφυγες διέρρηξαν το κοινοτικό κατάστημα Ειδομένης για να περάσουν τη νύχτα - Πάνω από 3.500 οι μετανάστες στον Πειραιά - 1.200 άτομα μεταφέρθηκαν σήμερα στην Μαλακάσα

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ειδομένη όπου περισσότεροι από 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι, προσπαθώντας να επιβιώσουν κάτω από άθλιες συνθήκες, καθώς τα σύνορα προς τον βαλκανικό διάδρομο παραμένουν κλειστά.

Οι βροχές που έπεσαν τις προηγούμενες μέρες στον προσφυγικό καταυλισμό, μετέτρεψαν τους χώρους όπου στοιβάζονται οι μετανάστες σε έναν απέραντο λασπότοπο, ενώ πλέον τίθεται κίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων.

Χθες, πρόσφυγες αλλά και μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πάλευαν όλη τη νύχτα για να προστατεύσουν κυρίως τα παιδιά από τη βροχή, τα λασπόνερα και το κρύο μεταφέροντας ορισμένες από τις σκηνές σε πιο προστατευμένα σημεία.

Μάλιστα, οι άθλιες συνθήκες, που επικρατούν έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις. Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, 70 παιδιά από τον καταυλισμό έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες. Τα άρρωστα παιδιά θα μεταφέρονται πλέον και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.

Μέσα στις λάσπες, ο φωτογραφικός φακός των διεθνών πρακτορείων που στέλνει την εικόνα σε όλη την υφήλιο, «συνέλαβε» το θαύμα της ζωής: Ένα νεογέννητο, ένα βρέφος μόλις λίγων ημερών μέσα στις λάσπες. Η μητέρα σε σκηνή, από εκείνες που έδερνε η βροχή μερόνυχτα... Μια ηλικιωμένη γυναίκα το κρατά σφιχτά και το ξεπλένει, ενώ ένας άντρας μ' ένα μπουκάλι ρίχνει νερό, έξω στο κρύο, Μάρτη μήνα, στην Βόρεια Ελλάδα... Μια από τις δεκάδες εικόνες που μας αφήνουν άφωνους.





Συγκίνηση, θλίψη αλλά και οργή στο Twitter για την εικόνα του νεογέννητου

Η φωτογραφία έκανε γρήγορα τον γύρο του Διαδικτύου και οι αντιδράσεις για τη συγκλονιστική φωτογραφία με το νεογέννητο μωράκι στα social media, κυμαίνονται από τη θλίψη και τη συγκίνηση μέχρι την οργή.

«Γεννήθηκε μωρό σήμερα στην Ειδομένη. Να πολεμάς ψυχή μου. Να απαιτείς. Να διεκδικείς», γράφει μια χρήστης στο Twitter. Για «θαύμα της ζωής» και «σύμβολο ελπίδας» κάνουν λόγω άλλες αναρτήσεις, τονίζοντας ότι η ζωή επιμένει, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια.

Δεν έλειψαν, ωστόσο, και οι οργισμένες αναρτήσεις, με στόχο τους υπαίτιους αυτής της εικόνας: «Αυτό δεν είναι ανθρωπισμός ούτε αξιοπρέπεια», γράφει μια χρήστης, ενώ ένας άλλος διερωτάται «Τασία, αυτό λιάζεται τώρα;». «Μια γυναίκα γέννησε στην Ειδομένη μέσα στις λάσπες και στο κρύο και το μωρό το έπλεναν με λασπόνερα. Γράφτε εσείς για το καρναβάλι της Πάτρας», σχολιάζει ένας άλλος χρήστης. Μια άλλη ανάρτηση συμπληρώνει: «Νεογέννητο στις λάσπες της Ειδομένης και στο Χίλτον Δρακουλέσκου διατάσσει συντάξεις 180 ευρώ στους ιθαγενείς. Είναι ο πολιτισμός, ηλίθιε».

«Επειδή στο Down Town δεν πρόλαβαν να φωτογραφίσουν το μωρό που γεννήθηκε στην Ειδομένη, θα βάλουν στη θέση του το νεογέννητο του Ρουβά», σχολιάζει ένας άλλος χρήστης, αναφερόμενος σε ένα «καυτό» ζήτημα των ημερών, το αμφιλεγόμενο εξώφυλλο του γνωστού περιοδικού.



Πρόσφυγες διέρρηξαν το κοινοτικό κατάστημα Ειδομένης για να περάσουν τη νύχτα

Όμως, η κατάσταση στην Ειδομένη δεν είναι μόνο δραματική, αλλά και «εκρηκτική», αφού οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό δίνουν πλέον μάχες σε καθημερινό επίπεδο για να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό ή είδη πρώτης ανάγκης.

Μάλιστα, χθες πρόσφυγες διέρρηξαν το κοινοτικό κατάστημα Ειδομένης που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, προκειμένου να βρουν χώρο για να κοιμηθούν.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ειδομένης, Ξανθούλα Σουπλή, πρόσφυγες διέρρηξαν τον χώρο του γραφείου της σπάζοντας τις κλειδαριές και τον μετέτρεψαν σε προσωρινό καταφύγιο.

«Έστρωσαν κουβέρτες για να κοιμηθούν και διέλυσαν ξύλινες πόρτες και καρέκλες για να κάψουν και να ζεσταθούν» είπε, προσθέτοντας ότι αγρότες της περιοχής καταγγέλλουν ότι αφαιρούν ακόμα και το πετρέλαιο από τα τρακτέρ για να ζεσταθούν.





Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Απελπιστική η κατάσταση στην Ελλάδα - Έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού

Δυστυχώς, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Rheinische Post του Ντίσελντορφ, ο επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα της Γερμανίας Φλόριαν Βέστφαλ περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση των προσφύγων και ιδίως των βρεφών στην Ειδομένη και καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Η Ελλάδα είναι απελπιστικά επιβαρυμένη και έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού. Οι άλλες χώρες μέλη της EE, συμπεριλαμβανομένης και της γερμανικής κυβέρνησης, έχουν κάνει πολύ λίγα μέχρι τώρα για να υποστηρίξουν τις ελληνικές αρχές επιτόπου για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόεδρος των Γερμανών πρασίνων Ζιμόνε Πέτερ, η οποία επισκέπτεται την Ειδομένη, υπογράμμισε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk), ότι το πώς θα συμπεριφερθούμε στους πρόσφυγες «αποτελεί ευθύνη όλων των ευρωπαϊκών χωρών».

Εικόνα από την Ειδομένη




Πάνω από 1.200 πρόσφυγες από τον Πειραιά μεταφέρθηκαν την Παρασκευή στην Μαλακάσα

Την ίδια ώρα, σε 3.660 ανέρχονται οι πρόσφυγες που έχουν καταλύσει σε στεγασμένους χώρους αλλά και σκηνές στον ΟΛΠ, σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση από στελέχη του λιμενικού σώματος και χωρίς να έχει προσμετρηθεί σε αυτήν, η άφιξη άλλων 889 ατόμων που αποβιβάστηκαν το πρωί από δύο πλοία.

Το απόγευμα μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα οι πρώτοι 1.200 πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά.

Πρόκειται για το παλιό στρατόπεδο παλιό πυρομαχικών «Γερακίνη», μια από τις τρεις νέες δομές που φτιάχνομαι στην Αττική προκείμενου να μεταφερθούν σε αυτές πρόσφυγες που βρίσκονται ή έρχονται καθημερινά από τα νησιά στου Αιγαίου.

Σήμερα, 20 πούλμαν μετέφεραν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην Μαλακάσα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάνε και άλλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Μαλακάσα, οι μετανάστες θα μένουν σε 150 σκηνές, χωρητικότητας οκτώ ατόμων.

Επίσης, σήμερα ή αύριο, δύο ομάδες από τον ΟΗΕ θα βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, σε προκάτ οικισμό, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες για τα δικαιώματά τους στους πρόσφυγες και μετανάστες, για το πώς μπορούν να αιτηθούν άσυλο, ή αν κάποιοι επιθυμούν να γυρίσουν στις χώρες καταγωγής τους, πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Φωτογραφία από την μεταφορά των μεταναστών στη Μαλακάσα


Εν τω μεταξύ, σύσκεψη, υπό την προεδρία της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου με τους δημάρχους του λεκανοπεδίου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμαρχοι αναγνώρισαν το πρόβλημα που υπάρχει με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και εξέφρασαν τη βούληση να εμπλακούν στη διαδικασία με δική τους πρωτοβουλία. Μάλιστα, κάποιοι πρότειναν χώρους για τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων, ενώ αναμένεται όλοι οι δήμοι αφού προχωρήσουν σε καταγραφή των διαθέσιμων χώρων και κτιρίων να υποβάλλουν γραπτό υπόμνημα προς την Περιφέρεια.

Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις που να δίνεται το δικαίωμα στην τοπική αυτοδιοίκηση για ενεργή εμπλοκή της στη συγκεκριμένη διαχείριση των μεταναστών στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Τέλος, εκφράστηκε η άποψη από τους δημάρχους, η κεντρική αποθήκη που έχει δημιουργηθεί στο τάε κβον ντο για την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες να λειτουργήσει ως κεντρικός σταθμός διαχείρισης για όλα τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.