διαφιμηση

hotel sintrivanis..... mantas..... ads..... ads..... ads..... ads

keimeno

Στείλτε στο skotinaola@gmail.com τα σχόλια σας … της φωτογραφίες σας… την άποψη σας … και ότι άλλο εσείς θέλετε να αναρτήσουμε…

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Γιατί πρέπει να βάλουμε το μπρόκολο στη διατροφή μας






Το μπρόκολο ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών κ.α. Τα σταυρανθή λαχανικά είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Αυτό αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας σε άρθρο στην ενότητα "Διατροφή και Υγεία" από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Σταματάκη Αστερία, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Θερμίδες και θρεπτικά συστατικά

Όπως, όλα τα λαχανικά είναι φτωχό σε θερμίδες και 1 φλιτζάνι μπρόκολου μας δίνει περίπου 32 kcal. Το ωμό μπρόκολο αποτελείται από 90% νερό, 7% υδατάνθρακες και 3% πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά δηλαδή βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φολικό οξύ, κάλιο, μαγγάνιο και σίδηρο.

Το συγκεκριμένο λαχανικό περιέχει αρκετές φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι μπρόκολου εφοδιάζει τον οργανισμό με 2,2 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι πολύτιμες στον οργανισμό μας καθώς βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, επιφέρουν κορεσμό και προστατεύουν τον οργανισμό μας.

Το μπρόκολο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοχημικές ουσίες όπως ινδόλες, ισοθειοκυανάτες, σουλφοραφάνη, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη.

Όλες αυτές οι ουσίες παρουσιάζουν έντονη αντιοξειδωτική δράση και έχουν ευεργετική επίδραση στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Συγκεκριμένα, οι ισοθειοκυανάτες φαίνεται να επηρεάζουν τα ηπατικά ένζυμα, να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και να διαθέτουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Το μπρόκολο αγαπάει την όραση μας. Ουσίες που περιέχονται στο μπρόκολο, η λουτεΐνη,η ζεαξανθίνη και τα β-καροτεονειδή προστατεύουν την όραση μας και μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων του ματιού. Βάλτε το μπρόκολο στη διατροφή σας. Εκτός από μαγειρεμένο, μπορείτε να το καταναλώσετε και ωμό και σε διάφορα ντιπς γιαουρτιού. Προσοχή στην κατανάλωση του μπρόκολου θα πρέπει να δοθεί από άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένη αντιπηκτική αγωγή.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ