Η Τζέσικα Φλέμινγκ ήταν στην τρυφερή ηλικία των 12 ετών όταν γνώρισε τη χήνα που έμελλε να της αλλάξει τη ζωή. Όλα ξεκίνησαν μια μέρα μετά το σχολείο στο σπίτι της που ήταν μια παλιά αποθήκη πολεμοφοδίων του Ναυτικού στην πόλη Hastings στη Νεμπράσκα. «Κοίταξα έξω από το παράθυρο και είδα τον παππού μου που κάτι κρατούσε. Έτσι βγήκα έξω για να δω τι έκανε, γιατί πάντα κάτι σκαρφιζόταν» λέει.
Τα χέρια του παππού της Τζέσικα, Τζιν Φλέμινγκ, έπιαναν καλά. Ως πολυτεχνίτης έβγαζε τα προς το ζην κάνοντας κατασκευές στο βιομηχανικό κλάδο και ήταν αυτός που είχε μετατρέψει την παλιά αποθήκη σε διαμερίσματα με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, ακόμα και εκκολαπτήρια.
Το 1988, επισκεπτόμενος την κουνιάδα του στη φάρμα που έμενε, είδε μια χήνα που έκανε την καρδιά του να χτυπά και το μυαλό του ψάχνει να βρει τρόπους να τη βοηθήσει. Και αυτό γιατί το πτηνό δεν είχε πόδια και με άκρως αδέξιους τρόπους προσπαθούσε να ακολουθήσει την οικογένειά του σε ένα δρόμο με χαλίκια.
«Ήθελα να τη βοηθήσω» είχε πει ο Τζιν στο περιοδικό «People» και έτσι άρχισε τις κατασκευές με ένα και μόνο σκοπό: να βοηθήσει τη χήνα να περπατήσει, αποκτώντας τα δικά της «πόδια». Στην αρχή έφτιαξε ένα σκέιτμπορντ στο μέγεθός της, πιστεύοντας ότι η χήνα θα μπορούσε να βρει ισορροπία και να μετακινείται, αλλά η εφεύρεσή του δεν είχε καμία τύχη. Και έτσι κατέληξε σε μια ιδέα που θα έκανε τη χήνα σταρ για πολύ καιρό. Της έφτιαξε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, σε νούμερο 0, τα οποία γέμισε με αφρώδες ελαστικό.
Αυτό έβλεπε λοιπόν η εγγονή του Τζέσικα την ημέρα που γύρισε από το σχολείο. Τον παππού της να φτιάχνει τα παπούτσια της χήνας και το πτηνό να καταφέρνει τελικά να τρέξει στην αυλή! Από κείνη τη μέρα η χήνα πήρε το όνομα Andy και έγινε αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας.
Στην αρχή το κορίτσι δεν έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για όλο αυτό που έβλεπε. «Εξάλλου ήμουν σε μια ηλικία που ένιωθα συνεχώς άβολα από όσα έκανε η οικογένειά μου» λέει. Δεν μπορούσε να προβλέψει όμως πόσο διάσημος και αγαπητός θα γινόταν ο Andy και πόσο τραγικά θα τελείωνε η ζωή του από έναν άγνωστο που τον έσφαξε.
Ο φίλος του παππούς της, Γκάρι Γιόχανσον, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Hastings Tribune, είδε στην ιστορία «ψωμί» και αποφάσισε να γράψει για τον Andy. Έτσι σε μία μόλις μέρα η χήνα έγινε διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο. Διάφορες εφημερίδες επικοινώνησαν με την οικογένεια για να κάνουν ρεπορτάζ, ενώ ο σταρ -πια- Andy εμφανίστηκε στην εκπομπή «The Tonight Show με τον Τζόνι Κάρσον, αλλά και στις σελίδες του περιοδικού «People». Ακόμα και η εταιρεία Nike ενδιαφέρθηκε για τα «πόδια» του ζητώντας να γίνει σπόνσορας στα αθλητικά που φόραγε.
Μέρα με τη μέρα η φήμη του Andy εξαπλώθηκε στα πέρατα του κόσμου. Η πόλη Hastings άρχισε να κατακλύζεται από επισκέπτες που ταξίδευαν για να δουν με τα μάτια τους ότι όντως υπήρχε μια χήνα που φόραγε αθλητικά παπούτσια. Ο παππούς Τζιν άρχισε τις… περιοδείες. Με τη χήνα στη θέση του συνοδηγού στο μικρό πορτοκαλί Triumph TR7 του ξεκίνησε τις επισκέψεις σε βιβλιοθήκες και σχολεία, επιλέγοντας πάντα να μιλάει για όσα μπορούν να κάνουν τα πλάσματα με ειδικές ανάγκες (μην ξεχνάμε ότι ο Andy δεν είχε πόδια), ενημερώνοντας παράλληλα τους κατοίκους της πόλης για όλες τις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης ατόμων με αναπηρία.
Ο Andy ήταν μια ιδιαίτερη χήνα, μια καλή χήνα όπως τονίζει η Τζέσικα. Ήταν πιστή στον ευεργέτη της, ακόμα και όταν αυτός την ταλαιπωρούσε λιγάκι, πάντα καλοπροαίρετα, προσπαθώντας να της βγάλει τα παπούτσια. Όταν ο παππούς σήκωνε τον Andy στα χέρια του εκείνος κούρνιαζε στην αγκαλιά του, με τα πόδια του να προεξέχουν, σαν παιδί στην αγκαλιά του παππού του. «Είναι μια ξεχωριστή χήνα» είχε πει ο Τζιν στο περιοδικό «People».
Η σφαγή του Andy
Στις 19 Οκτωβρίου 1991 ξημέρωσε μια μέρα που ο Τζιν και η γυναίκα του Ναντίν θα ήθελαν να μην είχε ξημερώσει. «Είναι καλά ο Andy;» ακούστηκε να λέει η φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Κάτοικοι της πόλης κάνοντας βόλτα σε πάρκο της περιοχής αντίκρυσαν μια νεκρή χήνα που φόραγε αθλητικά παπούτσια. Οι Φλέμινγκς έτρεξαν στο πάρκο. Ο αγαπημένος φίλος τους κείτονταν νεκρός στο λασπωμένο έδαφος.
Η σφαγή του Andy έγινε πρώτο θέμα στα Μέσα. Εξάλλου η ιστορία μιας πόλης που διαμαρτύρεται και αναζητά το δολοφόνο μιας χήνας με αθλητικά παπούτσια δεν ήταν καθημερινό γεγονός. Οι περιγραφές των δημοσιογράφων άλλοτε φρικιαστικές και άλλοτε συγκινησιακές. «Βρέθηκε αποκεφαλισμένος και γδαρμένος» έγραφαν τα άρθρα του περιοδικού «People», ενισχύοντας τη συναισθηματική φόρτιση με τις φράσεις παιδιών με ειδικές ανάγκες που είχαν λατρέψει τον Andy και κλαίγοντας αναρωτιόντουσαν ποιος τον είχε σκοτώσει.
Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας κάποια στιγμή να έσβησαν και η ιστορία του Andy να μην κοσμούσε πια τις σελίδες εφημερίδων και περιοδικών, οι κάτοικοι όμως της πόλης Hastings συνέχιζαν να ψάχνουν απαντήσεις για το θάνατο του αγαπημένου τους πτηνού. Αυτός ήταν και ο λόγος ο δολοφόνος επικηρύχτηκε για 10.000 δολάρια!
Ο Τζιν έθαψε τον αγαπημένο φίλο του στην αυλή του σπιτιού του, εκεί όπου είχε κάνει και τα πρώτα του βήματα με τα αθλητικά του παπούτσια. Λίγο καιρό μετά το θάνατό του άρχισε να έχει τα πρώτα σημάδια Αλτσχάιμερ και το 2000 πέθανε σε έναν οίκο ευγηρίας στο Grand Island στη Νέα Υόρκη.
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Don Reynolds επιβεβαίωσε στο Atlasobsura ότι ο δράστης είχε βρεθεί. «Δύο χρόνια μετά τη σφαγή, κάποιος από το γραφείο του σερίφη με κάλεσε και μου είπε "βρήκαμε ποιος το έκανε, αλλά δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε ποιος είναι και δεν θέλουμε να ασχοληθεί ο Τύπος με το θέμα". Δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Τελικά τα χρήματα της επικήρυξης τα δώσαμε στην κοινότητα για τη χρηματοδότηση παιδικών πρότζεκτ» είπε. Σύμφωνα με τον Don Reynolds ο δολοφόνος, όπως του είπαν, ήταν πιθανόν άτομο με διανοητική καθυστέρηση, που δεν μπορούσε να ελέγξει τις πράξεις του.
Μέχρι και σήμερα η Τζέσικα, που ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το θάνατο του Andy, θα ήθελε να βρει το άτομο που το έκανε. Όχι όμως για να τιμωρηθεί αυτός ή η οικογένειά του. Πώς θα μπορούσε εξάλλου να ζητήσει κάτι τέτοιο από ένα άτομο με αναπηρία, αφού και ο Andy ήταν ένα τέτοιο πλάσμα. «Θέλω μόνο να ξέρω γιατί το έκανε» λέει χαρακτηριστικά.