Γιαπωνέζικο καρπούζι ( αξία 3.740 δολάρια)
Το ιαπωνέζικο καρπούζι Densuke είναι ένα σκουρόχρωμο καρπούζι που είναι πιο τραγανό, πιο γλυκό και πιο σκληρό από τα συνηθισμένα καρπούζια. Μόνο 65 τέτοια φρούτα παράγονται κάθε χρόνο. Το 2011 ένα Densuke δημοπρατήθηκε για 3.740 δολάρια στην Ιαπωνία. Και μάλιστα θεωρήθηκε φτηνή αυτή η τιμή, αφού λίγα χρόνια πριν ένα Densuke είχε πουληθεί για 8.100 δολάρια!
Βοδινό Wagyu (1.300 δολάρια μια μπριζόλα 450 gr.)
Από το 18ο αι., οι Γιαπωνέζοι έχουν εξειδικευτεί στην κτηνοτροφία και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη βοοειδών Wagyu. Αυτό το βοδινό κρέας ονομάζεται και «χαβιάρι των βοδινών» και το κρέας του είναι σφιχτό, πολύ μαλακό και με χαμηλή χοληστερόλη. Για να φτάσει σε αυτή την υψηλή ποιότητα το κρέας των βοδινών, οι κτηνοτρόφοι κάνουν διάφορες διαδικασίες. Τα ταίζουν με το χέρι, τους κάνουν συχνά μασάζ με έλαια για να μαλακώσει το δέρμα τους και να διανεμηθεί το λίπος και επίσης τα ζαλίζουν με λίγη μπύρα ή σάκε για να διεγείρουν την ορεξή τους!
Καφές Kopi Luwak (700-2.000 δολάρια το κιλό)
Ο Kopi Luwak είναι ο πιο σπάνιος, γευστικός και ακριβός καφές στο κόσμο! Παράγονται μόνο 250 κιλά από αυτούς τους κόκκους καφέ κάθε χρόνο στο νησί Sumatra της Ινδονησιας και δεν μιλάμε για μια εύκολη δουλειά. Αρχικά ας δούμε πως παράγονται. Οι σπόροι του καφέ βρίσκονται σε ένα φρούτο που μοιάζει με κεράσι. Το τροπικό ζώο Palm Civet -μοιάζει με γάτα/ρακούν, καραδοκεί για τα πιο γλυκά φρούτα και τα καταπίνει ολόκληρα. Το ζώο μεταβολίζει το φρούτο αλλά όχι το κοκούτσι του! Το κουκούτσι αποβάλλεται από τα κόπρανα, συλλέγεται, καθαρίζεται και μετά ψήνεται όπως όλοι οι υπολοιποι κόκκοι καφέ. Το Palm Civet έχει κάποια μοναδικά φυσικά ένζυμα στο στομάχι του, που διαπερνούν τους κόκκους καφέ και προσθέτουν 25 μοναδικές γεύσεις στο καφέ. Παράλληλα τα ένζυμα αυτά κάνουν ουδέτερα τα πικρά έλαια του καφέ και αυξάνουν την γλυκύτητά του.
Diva Vodka (μέχρι και 1.060.000 ανά μπουκάλι)
Η Diva Vodka είναι μια βότκα τριπλής απόσταξης με βάση το σιτάρια, που φιλτράρεται από νορβηγικό κάρβουνο σημύδας και μετά από πολύτιμους λίθους. Ένας γυάλινος σωλήνας βρίσκεται σε κάθε μπουκάλι γεμάτος με 48 κρυστάλλους για διακοσμητικούς σκοπούς. Οι κρυστάλλοι ετοιμάζονται με το χέρι και κάθε μπουκάλι έχει τον δικό του ξεχωριστό συνδυασμό. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με την αξία των κρυστάλλων σε κάθε μπουκάλι.
Διαβάστε επίσης: Τα ακριβότερα ποτά του κόσμου
Ιρανικό σαφράν ( 30-40 δολάρια το κιλό)
Παράγεται από το γνωστό μας φυτό Κρόκο και πρόκεται για ένα μπαχαρικό με ακριβή τιμή, επειδή μαζεύεται με πολύ κοπιαστική διαδικασία. Για να παραχθεί ½ κ. σαφράν θα πρέπει να μαζευτούν 225.000 στημόνες από 75.000 λουλούδια κρόκου. Ο κρόκος ανθίζει μόνο τρεις βδομάδες το χρόνο, γι΄ αυτό η διαδικασία εκτός από κοπιαστική πρέπει να είναι και ταχύτατη. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι Ρωμαίοι και οι Κινέζοι τον χρησιμοποιούσαν ως φυσική κόκκινη βαφή, συστατικό στα αρωματά τους και υλικό για τις συνταγές τους. Αν προσθέσουμε κρόκο σε μικρή ποσότητα στα φαγητά μας, έχουμε ένα χρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα που είναι ιδιαίτερο και πολύ νόστιμο. Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί, γιατί δεν χρειάζεται να προμηθευτούμε ιρανικό σαφράν, έχουμε ισάξιας ποιότητας κρόκο Κοζάνης.
Jamon Iberico de Bellota
To Jamon Iberico de Bellota προέρχεται από ντόπια χοιρινά της ιβηρικής χερσονήσου. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και αυτό τους δίνει έξτρα γεύση και δυνατότητα παρατεταμένης φροντίδας. Η γεύση τους επίσης ενισχύεται και από το γεγονός ότι ταΐζονται με βελανίδια. Όταν σφαχτούν, κρέμονται σε στεγασμένα κτίρια με μεγάλα παράθυρα και «χαϊδεύονται» από τον βουνίσιο αέρα για τουλάχιστον 2 χρόνια. Το κρέας τους είναι σκούρο κόκκινο, γλυκό, με γεύση βελανιδιάς και τόσο μαλακό που λιώνει στο στόμα. Το 2010 ένα χοιρινό μπούτι 6 kg. πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο για 1800 ευρώ.
Κρητικό έξτρα παρθένο λαιόλαδο Lambda (Λάμδα)-54 δολάρια το μπουκάλι
Παράγεται στη Κρήτη, από κορωνείκη ποικιλία, που έχει μια φημισμένη φρουτώδη γεύση. Οι ελιές μαζεύονται με το χέρι και υπόκεινται σε ψυχρή συμπίεση μέσα σε 10 ώρες από την συλλογή τους. Το ελαιόλαδο εμφιαλώνεται μετά με το χέρι σε μπουκάλια των 500 ml. H γεύση του έχει διακριτό φρουτώδη χαρακτήρα και ελαφριές νότες πιπεριού. Επίσης έχει εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα-μόλις 0.19% ενώ τα υπόλοιπα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα έχουν 0.1 ως 0.8 %.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Καρποί macadamia (30-40 δολάρια το κιλό)
Οι καρποί macadamia έχουν ακριβή τιμή για πολλούς λόγους. Δεν είναι μόνο η βουτυράτη, υπέροχη γεύση τους αλλά και το γεγονός ότι το λάδι των καρπών αυτών χρησιμοποιείται πολύ στα καλλυντικά, κυρίως για προϊόντα περιποίησης δέρματος. Ένα δέντρο Macadamia χρειάζεται 7 ως 10 χρόνια για να παράγει καρπούς και αυτοί οι καρποί πρέπει να σπαστούν για να πωληθεί το εσωτερικό τους. Τα κέλυφη όμως είναι τόσο σκληρά που δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνει αυτό-μπορεί πολύ εύκολα να σπάσει ένας οικιακός καρυδοθραύστης.
Μανιτάρια Matsutake (2.000 ευρώ το κιλό)
Τα μανιτάρια αυτά δεν ήταν πάντα τόσο ακριβά. Κάποτε είχαν μια απόλυτα φυσιολογική τιμή. Αλλά πλέον απειλούνται με εξαφάνιση, λόγω μιας ασθένειας που σκοτώνει τα δέντρα κάτω από τα οποία φυτρώνουν τα Matsutake. Έχουν μια δυνατή πικάντικη γεύση που ταιριάζει πολύ με την υφή των κρεάτων. Πιο οικονομικές ποικιλίες αυτού του μανιταριού φυτρώνουν στο Καναδά, το Όρεγκον, το Ιντάχο και την βόρεια Καλιφόρνια.
H βανίλια (7 δολάρια το ένα φασόλι βανίλιας)
Μετά το σαφράν, η βανίλια είναι το δεύτερο πιο ακριβό μπαχαρικό. Χρειάζονται περίπου 2.5 χρόνια για να αναπτύξει ένα φασόλι βανίλιας το εξαιρετικό άρωμά του. Παλαιότερα μόνο οι βασιλείς και οι ευγενείς απολάμβαναν φαγητά με βανίλια, γιατί ελάχιστη ήταν η βανίλια που φύτρωνε φυσικά. Το λουλούδι της ορχιδέας που παράγει τα φασόλια βανίλιας ανθίζει και πεθαίνει μέσα σε λίγες ώρες! Έτσι έχουμε στη διάθεση μας ελάχιστο χρόνο να την συλλέξουμε.
Λευκή τρούφα της Alba (200 δολάρια το μισό κιλό)
Η λευκή τρούφα είναι διαθέσιμη από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο και είναι μια λιχουδιά που θα σας κοστίσει πολύ! Δυο κομμάτια, περίπου 30gr. δηλαδή κοστίζουν 200 δολάρια. Αυτά τα μικρά μανιτάρια μπορούν να ανιχνευτούν μόνο από εκπαιδευμένα σκυλιά ή γουρούνια και βρίσκονται στη περιοχή Πιεμόντε της Ιταλίας. Μια λευκή τρούφα από την Πίζα πουλήθηκε το 2007 σε δημοπρασία στη τιμή ρεκόρ των 333.000 δολαρίων. Κάθε χρόνο γίνονται όλο και πιο σπάνια. Συνήθως οι πολυτιμες αυτές τρούφες τρώγονται ωμές, κομμένες σε λεπτές φέτες που τοποθετούνται πάνω από ζυμαρικά, ομελέτες, κοτόπουλο κ.α. Αν θέλετε να δοκιμάσετε την γεύση τους σε πιο οικονομικό επίπεδο, δοκιμάστε λάδι λευκής τρούφας.
Διαβάστε επίσης Κομμάτι λευκής τρούφας πουλήθηκε 105.000€
Πεπόνι Yubari (5.200 δολάρια το ζευγάρι)
Πρόκειται για ένα βραβευμένο πεπόνι από την Ιαπωνία, η τιμή του οποίου κυμαίνεται από 5.200 μέχρι 20.000 δολάρια το ζευγάρι. Όπως η πραγματική σαμπάνια παράγεται μόνο στη Καμπανία, έτσι και αυτό το πεπόνι παράγεται μόνο στη περιοχή Yubari και έχει υψηλή τιμή γιατί έχει εξαιρετική γεύση και βγαίνει σε περιορισμένες ποσότητες.