Το διαβατήριο... για την υπαγωγή των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών παρουσιάστηκε χθες από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», πρόκειται για δύο ζευγάρια κριτηρίων που το καθένα αντιστοιχεί στις μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις - ελεύθερους επαγγελματίες.
Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πηγές του «Εθνους», για τις μεγάλες εταιρείες και για την ακρίβεια όσες τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα το σχέδιο νόμου προτείνει ως κριτήριο επιλεξιμότητας να είναι το θετικό πρόσημο των προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αποτελεσμάτων και η αναλογία των συνολικών υποχρεώσεων προς το EBITDA, σύμφωνα πάντα με τον ισολογισμό τους.
Για τις μικρότερες επιχειρήσεις, όσες τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, οι αντίστοιχοι δείκτες θα είναι τα θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, καθώς και ένα κριτήριο που θα αποτυπώνει το αριθμητικό αποτέλεσμα της διαίρεσης των συνολικών υποχρεώσεών τους ως προς τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων.
Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου που έκαναν την παρουσίαση του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού σε εκπροσώπους των ΣΕΒ, ΣΕΤΕ , ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, αυτά τα κριτήρια επιλεξιμότητας εξετάζονται να χρησιμοποιηθούν για μία κατ' αρχήν εκτίμηση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τα στοιχεία αυτά, θα συμπεριλαμβάνονται και στα προτυποποιημένα έντυπα για την υποβολή μελέτης βιωσιμότητας που θα συμπληρώνουν οι μικρομεσαίες εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ και οι μεγαλύτεροι της αγοράς που θα αναθέτουν αυτήν την εργασία σε ορκωτούς λογιστές θα πρέπει να συνυπολογίζουν τα προαναφερόμενα κριτήρια. Αυτά τονίζεται ότι θα είναι τα ελάχιστα όρια που θα πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις και θα είναι θεσπισμένα.
Πηγές αναφέρουν ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας ζήτησαν από τους φορείς τις προτάσεις τους επί αυτών των κριτηρίων.
Εξάλλου, σύμφωνα με το «Έθνος», ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα μπει από σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της ελληνικής πλευράς και των θεσμών. Την ερχόμενη Κυριακή θα επιδιωχθεί συμφωνία επί του νομοσχεδίου στη διάρκεια των συζητήσεων ανάμεσα στον υπουργό Γ. Σταθάκη και τους επικεφαλής των θεσμών.
Πηγές θέλουν να υπάρχουν ενστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών στα ακόλουθα σημεία:
• Ως προς τον ορισμό του χρόνου κατά τον οποίο μία επιχείρηση είναι υπερχρεωμένη. Για την ακρίβεια η ελληνική πλευρά έχει προτείνει το νέο πλαίσιο να αφορά όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου θα είναι υπερχρεωμένες, καθώς και όλα τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές. Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να υπαχθούν θα πρέπει να είναι υπερχρεωμένες έξι μήνες εώς έναν χρόνο πριν από την εφαρμογή του νόμου.
• Ως προς τη διάρκεια ζωής του εξωδικαστικού μηχανισμού: Η ελληνική πλευρά προτείνει τη διετία, οι θεσμοί αντιτείνουν τον έναν χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός, όπως έχει αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής» στις 2 Οκτωβρίου, δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, και εφόσον είναι βιώσιμες, να υποβάλλουν μελέτη βιωσιμότητας και να πετυχαίνουν με σύντομες διαδικασίες τη ρύθμιση με οποιονδήποτε τρόπο -ακόμη και τη διαγραφή- των οφειλών προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζομένους. Οι πιστωτές και ο επιχειρηματίας θα κάθονται σε ένα τραπέζι και συντονιστής θα ορίζεται εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος διαμεσολαβητής από το Μητρώο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Αν η διαπραγμάτευση καταλήξει σε συμφωνία του οφειλέτη με τους πιστωτές που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 60% της συνολικής οφειλής, η υπόθεση θα επικυρώνεται από δικαστή.
Πηγή: Έθνος