διαφιμηση

hotel sintrivanis..... mantas..... ads..... ads..... ads..... ads

keimeno

Στείλτε στο skotinaola@gmail.com τα σχόλια σας … της φωτογραφίες σας… την άποψη σας … και ότι άλλο εσείς θέλετε να αναρτήσουμε…

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Έρχονται οι κάμερες χωρίς φακό







Η είδηση διέρρευσε πριν από δύο ημέρες από τον ιστότοπο της Ηitachi και οι Ιάπωνες διακηρύσσουν ότι θα έχουν έτοιμο προϊόν ως το 2018 με πρώτη υλοποίηση σε οχήματα αυτόνομης οδήγησης, βιομηχανικά ρομπότ και κάμερεςασφαλείας. Αυτό μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι η ποιότητα δεν θα είναι, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο, ανταγωνιστική των κανονικών φωτογραφικών μηχανών αλλά ποιός ξέρει τι γίνεται σε βάθος χρόνου;

Σύμφωνα με τη Ηitachi, τo σύστημα αυτό τους επιτρέπει τη λήψη video εικόνας, χωρίς φακό. Στη θέση του οπτικού μέσου υπάρχει ένα πολύ λεπτό πλαστικό υλικό σε μορφή φιλμοειδούς δίσκου με συγκεντρικούς κύκλους σε μορφή “σάντουιτς” με τον αισθητήρα. Η εστίαση επιτυγχάνεται εκ των υστέρων με την τεχνική Moire fringe. Καθώς η φωτεινή δέσμη διέρχεται από το λεπτό στρώμα πλαστικού (φιλμ) και η αποτύπωση των συγκεντρικών σκιών του δίσκου και προκαλείται ελεγχόμενο φαινόμενο moire ανάλογο με τη γωνία πρόσπτωσης της δέσμης φωτός. Μετά αξιοποιώντας ακολουθίες Fourier γίνεται ο μετασχηματισμός της κανονικής εικόνας. Επακολουθεί η εστίαση που μπορεί να γίνει σε ρυθμό 30fps.

H παραπάνω εφεύρεση θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο για τους αισθητήρες και το Ιmaging (ΙWISS 2016) στο Τόκιο (17-20Noεμβρίου 2016).

Δεν είναι σίγουρο ακόμα ποια θα είναι η εμπορική εφαρμογή της επινόησης της Ηitachi και πως θα εξελιχθεί. Επίσης δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στο προσκήνιο η ιδέα της φωτογραφικής μηχανής χωρίς φακό. Ας θυμηθούμε το project του ερευνητή του ΜΙΤ Gordon Wetzstein (2014) που δουλεύει με ειδικό chip της Rambus και τα πειράματα των Εργαστηρίων Bell (2013) που καταγράφουν τρισδιάστατες εικόνες με αισθητήρα ενός pixel . Από καιρό τρέχει η έρευνα με ειδικούς μικροφακούς που εκτός από τη διαχείριση του φωτός που προσπίπτει στις φωτοδιόδους των αισθητήρων θα μπορούν και να εστιάζουν. Ίσως αυτή η προσέγγιση έχει περισσότερη τύχη μακροπρόθεσμα. Πάντως, είναι φανερή η αναζήτηση λύσεων που θα παρακάμπτουν τους πολλούς περιορισμούς αλλά και το πολύ υψηλό κόστος της κατεστημένης οπτικής τεχνολογίας στον ψηφιακό αιώνα. Φανταστείτε μια ψηφιακή κάμερα για την οποία δεν θα πληρώνατε ποτέ εξτρά φακό. Ίσως τα γνωστά εργοστάσια της βιομηχανίας του Imaging να μην έχουν κίνητρο να προωθήσουν τέτοιες λύσεις τη στιγμή που κερδοφορούν πιο πολύ από τους φακούς παρά τις μηχανές. Αυτό όμως δεν αποκλείει την καινοτομία που θα προέλθει από μη παραδοσιακή κατεύθυνση, ίσως από τον κόσμο των smartphone που επενδύει αφειδώς



Πηγή:Photobusiness Weekly