διαφιμηση

hotel sintrivanis..... mantas..... ads..... ads..... ads..... ads

keimeno

Στείλτε στο skotinaola@gmail.com τα σχόλια σας … της φωτογραφίες σας… την άποψη σας … και ότι άλλο εσείς θέλετε να αναρτήσουμε…

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Χριστούγεννα στη Λάρισα από το 1976 μέσα από το φακό του Θάνου Ευθυμιόπουλου



Χριστούγεννα στη Λάρισα το 1976 και ο Θάνος Ευθυμιόπουλος, ο γνωστός Λαρισαίος φωτογράφος, σκαρφαλώνει στην ταράτσα του Τζεζαιρλίδη, ιδιοκτήτη του κινηματόγραφου Πάλλας τότε, για να φωτογραφίσει την Κούμα.


Η οδός Κούμα τότε ήταν ο πιο γνωστός δρόμος της πόλης, όπου επί σειρά ετών γινόταν η καθιερωμένη βόλτα μέχρι την κεντρική Πλατεία. Τη περίοδο των Χριστουγέννων δε, μετατρεπόταν σε κοσμικό σημείο συνάντησης των Λαρισαίων.

Στην φωτογραφία διακρίνεται το φαρμακείο του Βάη που παραμένει ίδιο έως σήμερα




Η Κεντρική Πλατεία στολισμένη εορταστικά την ίδια χρονιά

Στη φωτογραφία διακρίνονται οι ζωγραφισμένοι κύκλοι σε τσιμεντένιο δάπεδο της πλατείας, που χρησιμοποιούνταν την εποχή εκείνη για τους χορούς των γυμνασίων τα απογεύματα των Εθνικών Επετείων μετά τις παρελάσεις.



Εδώ και 20 χρόνια ο στολισμός της Κεντρικής πλατείας παραμένει ο ίδιος… και ο φακός του Ευθυμιόπουλου καταγράφει την πλατεία λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, το 2001, όταν η Λάρισα έζησε ένα από τα μεγαλύτερα κύματα κακοκαιρίας με το θερμόμετρο να δείχνει -20 βαθμούς Κελσίου και το χιόνι να διατηρείται για αρκετές ημέρες.



Ο Θάνος Ευθυμιόπουλος ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία από το 1973 και ως σήμερα, έχει δημιουργήσει θεματικές ενότητες με πορτρέτα, τοπία και παλιά επαγγέλματα, παρουσίασε δε, τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα το 1978, τη Θεσσαλονίκη το 1982, τη Λάρισα το 1988 και τη Λυών της Γαλλίας το 1990. Συνεργαζόμενος με την Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει αποτυπώσει ένα σημαντικό κομμάτι του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας μας και πολλές από τις εικόνες αυτές συνόδευσαν επιστημονικά άρθρα και συγγράμματα. Παράλληλα, εικόνες από τις μονές και τη μοναστική ζωή των Μετεώρων, αποτέλεσαν το υλικό για πάνω από δέκα βιβλία και λευκώματα. Επίσης, φωτογραφίες του συνόδευσαν το βιβλίο των Δεριζιώτη-Κουρμουλίδη «Οι εκκλησίες της Αγιάς», που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Τέλος, είναι κάτοχος μιας από τις πλουσιότερες συλλογές παλαιών φωτογραφικών μηχανών.

Εύη Μποτσαροπούλου